1. Anasayfa
  2. Horasan Haberleri

Horasan İlçesi

Horasan
 

Horasan ilçesi Erzurum iline bağlı şirin bir ilçesidir. Horasan ilçesi kuzey ve doğuda Kars, güneydoğuda Ağrı illeri, güneyde Karayazı, batıda Köprüköy ve Pasinler, kuzeybatıda Narman ilçeleriyle çevrilidir. 1954’e kadar Pasinler’e bağlı bir bucak merkeziyken bu yılda ilçe merkezi yapıldı. Horasan Belediyesi 1952’de kurulmuştur. 30 Ekim 1983’te meydana gelen deprem (1983 Erzurum Depremi) kentte büyük hasara yol açmıştır.

Horasan ilçesinin tarihi ile ilgili en yakın bilgi Atatürk Üniversitesi araştırmalarına ve ilçede araştırma yapan belgesel yönetmeni Tekin Gün notlarından anlaşılmaktadır. Horsan İlçesinin ilk yerleşim izlerinin Bakır Taş Çağı, Kalkolitik dönem izleri taşıdığını M.Ö. 4000 yılına kadar bölgenin tarihine ışık tuttuğu sanılmaktadır. Eski ipek yolu ile Doğu Batı bağlantısı ile stratejik öneme sahip olan Horasan çok eski yerleşim alanlarına ve medenî gelişmelerin yaşandığı yerleşimlerden biridir. Hindistan ve İran’a yayılan Hint-Avrupa kökenli Ârî ırkın ortaya çıktığı yer Horasan olduğu sanılmaktadır. Hunlar’a ve Göktürkler’e bağlı çeşitli Türk boyları, Araplar ve Cengiz istilâsından sonra Moğollar da Horasan topraklarına göç eden unsurlar arasında olduğu bilinmektedir. Bölge daha sonraki yıllar içinde Büyük Roma, Asur, Urartu, Med, Pers Devletlerinin istilalarına uğramış, milattan sonraki dönemde ise, Sasani, Arap ve Bizans hakimiyetinde kaldığı yazılı arşivlerde geçmektedir.

Horasan medeniyeti nedir?

Horasan, Doğuyu Batı`ya bağlayan eski ipek yolu üzerinde bulunan ve M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip olup, Büyük Roma, Asur, Uranu, Med, Pers Devletlerinin istilalarına uğramış, milattan sonraki dönemde ise, Sasani, Arap ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır.

Erzurum Horasan İlçesi Kaç Km

Erzurum ile Horasan arası kaç km yaklaşık olarak toplam 85 Kilometre mesafededir. Erzurum Horasan arası kaç saat sürer sorusunun yanıtı ise; yolculuk süresi arabanız ile yaklaşık 1 saat 21 dakika sürecektir.

Horasan erenleri kimlere denir?

Horasan, biz Türkler için Ehl-i Beyt ile tanışıp kucaklaştığımız ve İslam’la yoğrulduğumuz ve aydınlandığımız ata ocağıdır. Anadolu ve Rumeli’yi manevi olarak imar ve inşa eden manevi mimarlarımıza geldikleri yere nispeten Horasan Erenleri denmiştir

Erzurum Horasan İlçesi hangi Türk boyu?

Horasan Türkleri boy itibariyle Oğuz Türklerinin içindeki kolların harmanlanmasından olmuştur. İçlerinde değişik boylardan Türkler de bulunmaktadır. Horasan bölgesi ,kısa zamanda hızla Türkleşerek , müebbet bir Türk yurdu haline gelmiştir

Horasan İlçesine Bağlı Köyleri

Yöre insanının geçim kaynağı yoğunlukla tarım ve hayvancılık alanlarında belirginleşmektedir.  Bu çerçevede buğday ve diğer tarım ürünleri üretimi dikkat çekmektedir. Hayvancılık genel olarak köylerde ve dağlık kesimlerde yapılmaktadır. Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı 78 adet köy bulunmaktadır.

Adnan Menderes Ağıllı  Akçataş   Akçatoprak   Aktaşlar   Alagöz   Aliçeyrek   Ardı   Arpaçayır   Aşağıbademözü   Aşağıçamlıkale   Aşağıkızılca   Aşağıtahirhoca   Azap   Bahçe   Bulgurlu   Çamurlu   Çayırdüzü   Çiftlik   Dalbaşı   Danişment   Değirmenler   Dikili   Döllek   Dönertaş   Eğertaşlar   Gerek   Gündeğer   Güzelyayla   Hacıahmet   Hacıhalil   Harçlı   Hasanbey   Haydarlı   Hızardere   Hızırilyas   Iğırbığır   İğdeli   İncesu   Kadıcelal   Kalender   Karabıyık   Karacaören   Karaçuha   Karapınar   Kaynarca   Kemerli   Kepenek   Kırık   Kırkdikme   Kırkgözeler   Kırklar   Kızlarkale   Küçükkonak   Kükürtlü   Mollaahmet   Mollamelik   Muratbağı   Pınarlı   Pirali   Pirhasan   Saçlık   Sekman   Şeyhyusuf   Tavşancık   Teknecik   Velibaba   Yarboğaz   Yaylacık   Yazılıtaş   Yeşildere   Yeşilöz   Yıldıran   Yukarıbademözü   Yukarıhorum   Yukarıtahirhoca   Yürükatlı   Yüzören

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir