1. Anasayfa
  2. Mekanlar

Erzurum Fil Geçti Köprüsünün Tarihi

Erzurum Fil Geçti Köprüsünün Tarihi 1400’lü yılların başında Osmanlı devleti ile Timur arasında ilişkiler bozulmasıyla başlamıştır. Timur ile Yıldırım Beyazıt arasındaki çıkan karışıklık Ankara savaşına zemin hazırlıyordu ki öylede oldu sonunda iki tarafta da savaş kararı aldı.

Erzurum Fil Gecti Koprusu 1

Erzurum Fil Geçti Köprüsünden geçen Timur Yıldırım Beyazıt ile Çubuk ovasında 1402 yılında Ankara Savaşı ile Osmanlı Devleti Timur’un ordusuna yenilir ve fetret devrine girer. İşte bu savaşa giden Timur’un geçtiği mekânlardan biride Dere Mahallesi diğer adı ise (Bosna Caddesi)dır. Bir rivayete göre bir maymunun Erzurum’dan Ankara’ya ayağı yere değmeden ağaçların üzerinde gidebilmekteydi ancak Timur’un devasa fil ordusu bu güzergâhtan geçtiği için orman alanlarını tahrip etmiştir.

Timur ordusundaki fillerine çok güvenir, bakımlarına da özen gösterirmiş. Timur ve ordusu Erzurum’a vardıklarında dereyi gördüler ve filleri diğer tarafa taşımak için bir köprü yapmaya karar verdiler. Köprü yapılır ve filler köprüden geçer. Böylece köprünün adı o tarihten sonra fil köprüsü olarak anılır. Zamanla dere kapatılınca köprüde unutulur gider.

Köprü uzun bir zaman sadece isim olarak kalır zihinlerimizde kimse onu gün yüzüne çıkarmayı düşünmez takı belediyenin iki binli yılın başında Dere Mahallesi ile Çaykara’yı birleştiğine kadar. Eski köprüden günümüze her hangi bir kalıntı kalmamıştır. Bugün yeni yapılan köprüye Fil geçti köprüsü adı verilmiştir.

Erzurum Fil Geçti Köprüsü Restorasyonu

Fil Gecti Koprusu

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehir estetiğine yönelik peyzaj, cephe sağlamlaştırma ve prestij cadde uygulamasına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Fil Geçti Köprüsü’nü muhteşem bir görünüme kavuşturdu. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı İnşaat Yatırım Şube Müdürlüğü tarafından geçen yıl birinci etabı tamamlanan “Fil Geçti Köprüsü Yayalaştırma Projesi’nin ikinci etabı da tamamlandı.

Söz konusu projenin tamamlanmasıyla birlikte şehir merkezinde vatandaşların caddenin yoğunluğundan kurtulup nefes alabilecekleri toplamda 885 metrekarelik yeni bir yaşam alanı inşa edildi. Oturma alanları, yeşil alanlar, yapay şelale ve süs havuzları gibi peyzaj çalışmalarıyla birlikte hizmete sunulan Fil Geçti Köprüsü’nün her iki tarafında oluşturulan meydanlar şehrin görünümüne renk kattı. Ayrıca ismini tarihten alan Fil Geçti Köprüsü’nün alt geçit duvarları, köprünün ad ve özelliğini yansıtan figür ve Selçuklu motifleriyle süslendi. Tarihi kimliğiyle bütünleştirilmeye çalışılan ve altgeçitten seyir halindeyken dikkat çeken figürlerdeki kervan teması şehrin kültürel dokusunu yansıttı. Aşağısına son haline ait resimleri bırakıyorum.

Fil Gecti Koprusu 1
Fil Gecti Koprusu 2

İlginizi Çekebilir
image

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir