1. Anasayfa
  2. Erzurum Mutfağı

Tel Helvası Nereye Ait ve Nasıl Yapılır?

Tel Helvası Nereye Ait ve Nasıl Yapılır?
Tel Helvası Nereye Ait ve Nasıl Yapılır?
0

Tel Helvası Nereye Ait ve Nasıl Yapılır?

Tel Helvası Nereye Ait ve Nasıl Yapılır?

Bayburt’un en önemli lezzetlerinden tel helva, pişmaniyenin bugüne gelmeden önceki hali olarak nitelendiriliyor ve Bayburt için büyük önem taşıyor. Bayburt’un yerlileri tarafından yapılıp satılıyor ve Bayburt’a her gelen misafire mutlaka ikram ediliyor. Bayburt’ta ifade ettiği yöresel anlamın yanı sıra bir gelenek haline de gelmiştir.

Her yıl Bayburt yerlileri tarafından özellikle de kışın evlerde mutlaka yapılır. Helvanın kış aylarında yapılmasının sebebi kar üzerine bırakılarak soğutulmasıdır. Helva için kullanılan diğer malzemeler ise; limon, su, şeker ve irmiktir.

Oldukça düşük maliyetli olan tel helvası, köylü halkı tarafından da yapılır ve satışı gerçekleştirilir. Özellikle kış aylarında köy halkının tel helvasını daha çok yaptığı ve sattığı görülür. Bayburt’un tel helvasını neredeyse bütün restoranlarda, pastane ve kafelerde görebilirsiniz. Uzun süre boyunca da tazeliğini koruyan bir üründür.

Genel olarak pişmaniye ile aynı özellikleri taşımaktadır ve yerli halk tarafından çok sevilmektedir. Yapımı düşük maliyetli olduğu için, fiyatları da her mekanda oldukça makul tutulmaktadır. Dilerseniz Bayburt’a gittiğinizde bu lezzeti tadabilir, tattıktan sonra sevdiklerinize de hediye olarak götürebilirsiniz.

Bayburt’un meşhur tel helvasından yemek istiyorsanız tel helvanın en çok yapıldığı Taşçılar Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Tel Helva Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 1,5 bardak un
  • 100 gr tereyağı

Tel Helva Tarifi Nasıl Yapılır?

Çocukken, kar yağdığında komşularla imece usulü yapılan bir helvaydı. Pişmaniyeyi aratmayan bir helva. İki kg şekerle yapılır cıvıdığında karda bekletilerek soğutulurdu. Yapabilir miyim diye denediğimde sonucundan memnun kaldığım bir tat oldu. Sizlerle de paylaşmak istedim.

  1. Unu bir tavaya koyup karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun.
  2. Yağı ilave edip kavurmaya devam edin. Un ve yağ iyice özdeşleşince söndürün ve soğutun.
  3. Şeker ve suyu 5 dakika kadar kaynatın.
  4. Limon suyunu ilave edin. Ağda kıvamına gelince söndürün. Mutfak tezgahına dökün.
  5. Ilıyınca elinize alıp çekiştirerek iyice özdeşleştirin.
  6. Yuvarlak bir şekil verip tezgaha koyun.
  7. Ortasına kavrulmuş unu yerleştirin. İyice una yedirin.
  8. Sonra sekiz rakamı gibi şekil verin. Ortasından üst üste katlayıp yine simit şeklini elde edin.
  9. Una bulayarak çekiştirerek daire şeklini büyütün.
  10. Tekrar sekiz rakamını elde edin, tekrar una bulayın, katlayın çekiştirin. Un bitene kadar bu işlemi tekrar edin. Afiyet olsun.

şeker una bulandıkça zamanla incelip, pişmaniye gibi tel tel oluyor. Una bulanmayan şekerleri arasından seçerek alın, atın. Yoksa ağızda sakız gibi olup, helvanın tadını gölgeliyor. Afiyet olun.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir